Je Facebook všečkanje (Like) kršenje volilnega molka?

December 3rd, 2011  |  od markopigac | Kategorija Politika, Slider, Volitve 2011

Se lahko pripeti, da vam v tekočem tednu po volitvah izstavijo račun za kršenje volilnega molka, pa tega niti ne veste zakaj? Zelo verjetno! Kako se vprašate – preprosto!

dr. Jurij Toplak: Ali je všečkanje na Facebooku kršenje volilnega molka ali ne je odvisno od sodnika do sodnika in njegove interpretacije.

Ponovno sem ustavnega pravnika in dolgoletnega člana Državne volilne komisije dr. Jurija Toplaka, ki je v preteklem tednu že pojasnil spornost na predčasnih volitvah, povprašal za nekaj odgovorov, ki so se mi porodili danes zjutraj (že v času volilnega molka).

1) Ali je v času volilnega molka dovoljeno doma (za štirimi stenami) razpravljati o politiki?

dr. Jurij Toplak: “Je dovoljeno. Prepovedana je le javna politična propaganda, razprava doma pa ni javna.”

2) Kaj pa na popularnem Facebooku? Če imam recimo privat profil? Se lahko med sabo zbadamo kdo je boljši in kdo ne? Apropo Facebook -> ali je lajkanje starih strani – npr. da lajka nekdo en star zapis, ki je promocija prvaka stranke ali same stranke, pa se to izpiše na FB danes, v tem trenutku, ko poteka volilni molk, zakonsko prepovedano? Te lahko kdo preganja za tovrstno (spontano) dejanje? Kdo?

dr. Jurij Toplak: “Na to vprašanje ne morem odgovoriti. To so situacije, kjer imajo različni sodniki lahko zelo različna mnenja o tem, ali situacija spada pod “javno politično propagando” ali ne.”

Mihael Tosch Toš je danes preveril zanimivo zadevo, ki bom jo kar citiral s spodnjim videom.

Kaj pa, če tujec promovira na njegovem mediju v tujini naš volilni molk?

dr. Jurij Toplak: “Če tujec v tujini na mediju, namenjenem tujcem, hvali enega od kandidatov na slovenskih volitvah, to ni prepovedana volilna propaganda, saj ne nagovarja volivcev.”

Kaj pa če jaz promoviram v času volilnega molka nekoga, ki ne kandidira?

dr. Jurij Toplak: “Če boš izvajal propagando za nekoga, ki ne kandidira in ni povezan z volitvami (na primer za Dejana Zavca, Milana Kučana, Telekom), ne boš kaznovan, saj ne gre za volilno kampanjo.”